Lykke og vild arkitektur

Snefald

Først i Marts faldt der ca. 8 cm sne i løbet af natten og børnene fik som de plejer fri fra skole.

Her er drengene hjælper med at rydde indkørslen ved at rulle en snemand.

Fodbold

Nu er udendørs sæsonen skudt igang med fodbold stævner i weekenden. Her er Mikkels hold med deres sølvpokal, de smiler ikke så bredt for de har lige tabt straffesparkskonkurrence. Men de spillede virkelig godt.

March madness

En anden sportsgren der fylder meget her i USA fra midt i marts til starten af april er en landsdækkende basketball pokal turnering for college holdene. Det starter ud med 64 hold som møder hinanden. Det vindende hold går videre til næste runde (kaldet “sweet 16” da de 32 vindende hold spiller mod hinanden i 16 kampe). Vi har herhjemme udfyldt brackets (en slags tipskupon) ligesom ca. 25 millioner andre amerikanere. Kampene følges i skolen og herhjemme og det er vist noget der fylder samtalerne omkring lunch bordene i kantinen. Alle følger stort set med. Jeg har ligesom så mange andre Duke som favoritter, og de klarer sig indtil videre rigtig godt. Her har vi deres store stjerne Zion Williamson flyvende før et dunk. Han er sej og den størte stjerne i College basket lige nu.

Related image

Hudson Yard Vessel.

Jeg var på besøg i Hudson Yard Vessel. Det er et helt nyt udsigts tårn som ligger i det nybyggede område Hudson Yards. Selve bygningen er 47 m høj og har 2,500 trapper. Område som bygningen/skulpturen ligger i er ikke særlig spændende, det er højhuse med kontorer og lidt luksus lejligheder samt et stort “mall”, det får lige nu meget kritik for at være meget minded på de rige og business og ikke et område for almene New Yorkere. Det er lige nu lidt Ørestads agtigt uden så meget charme og med mange glas facader, men selve Hudson Yards vessel er meget spændende. Den har kostet 200 mill dollars at bygge og ligner efter min mening et lovechild imellem et rumskib, en kogle og scener fra filmen “inception”. Her er lidt billeder, det er en meget fotogen skulptur/bygning som arkitekten Thomas Heatherwich med sin krøllede hjerne har udtænkt.

Der er fra The Vessel afgang til High Linen. Og nu vi er ved arkitektur så passerer man på high line en flot bygning af den Irakisk/britiske arkitekt Zaha Hadid.

Hvorfor er danmark en af verdens lykkeligste lande?

I de 2 år vi har boet her, er jeg mange gange blevet spurgt af amerikanere “hvad er det mon der gør at Danmark er et af verdens lykkeligste lande?”. Det har jeg tænkt en del over og læst nogle bøger om. Der er 7 gennemgående årsager listet op i en af bøgerne jeg har læst (“The little book of lykke” af CEO Meik Wiking fra the happiness rescearch institus som ligger i København)

  1. Sammenhold, hygge, fællesskab og tætte venskaber. Danmark ligger i top på listen over, om vi som enkeltperson føler at vi har en tæt ven som vi kan stole på i nødens stund, det føler hele 95,5 % af os at vi har. Vi er i Danmark også kendt for vores bofælleskaber, gode naboskaber, dele biler og fælleshaver mm. og dette nævnes som værende en årsag til fælleskab følelsen og sammenhold. Og så tror jeg også at vi generelt bor tættere på vores nærmeste familie og gamle venner, da landet er lille og vi har kultur for at blive geografisk tæt på hvor vi er opvokset. Vi rejser ikke 5-6 timer i fly for at komme til vores uddannelse, og vi flytter ikke i samme udstrækning som her efter job og væres kæreste bor jo ofte heller ikke så langt væk, da afstandende er små.
  2. Penge. I danmark er der større lighed end i mange andre lande, der er ikke så mange meget meget rige og så mange meget meget fattige og det gør at de fleste har penge til mad (nogen dog til bedre mad end andre…) og igen har vi vores sundhed betalt via skatten, så det er der altid penge til. Det står tydeligt for mig hvor meget det amerikanske samfund er bygget op om forbrug. Der er feks lige nu reklamer for at det er tid til en ny bil fordi det er blevet forår. Når der er store sportsbegivenheder i fjernsynet (det sker en del gang om året) så er der reklamer som opfordre dig til at købe et nyt fjernsyn til de(n) store kampe til 200 dollars, så når der er yard sales er det ofte meget nye ting der er til salg.
  3. Sundhed, hele vores cykel kultur bliver fremheden som en årsag og trygheden ved at have et sundhedssystem hvor vi kan modtage behandling uden at skulle have pengene op af lommen da det jo er klaret via skatten. Madkulturen er sundere og mange tilsætningsstoffer eller meget forarbejdet produkter er forbudt i Danmark (og Europa) bla high fructose corn syrup som mange nævner som årsag til fedme epedimien her i landet.
  4. Frihed. I danmark har vi stor frihed til at vælge hvad vi vil uddanne os til, hvilken partner vi vælger (det må også gerne være en af samme køn), religionsfrihed, demokrati og så har vi ytringsfrihed. Work/life balance er god i Danmark, vi arbejder færre timer om ugen, har gode barsels forhold, børns sygedage og 6 ugers ferie. På arbejdspladsen har vi generelt mere fleksibilitet ifht mange andre lande, da vi bla har en stor “arbejde hjemme” kultur. Det er især tydeligt for mig når vores amerikanske venner planlægger ferie, så er det for det allermeste 4 dage de er afsted i Caribien eller lignenede, og så er der kultur for at have meget lange arbejdsdage og mange rejser med jobbet, i hvert tilfælde her på den vej hvor vi bor. I danmark siger 58% at de vil fortsætte med der job selvom de vandt 10 millioner i lotte og ikke økonomisk var afhængige af et job, så arbejdsglæden er høj tyder dette tal på. Vi er i øvrigt også en af de lande i verden der har kortets transport tid til job, lige under 30 minutter.
  5. Tillid til andre mennesker, ses feks på vores boder langs vejen hvor vi lægger penge for det vi tager, vi tør at have barnevognen stående uden for cafeen når vi drikker kaffe. 89% af danskerne udtrykker en høj grad af tillid til andre (gennemsnit i OECD landende er 59%). Undersøgelser viser at i de samfund med størst lighed er der størst tillid. En ting jeg før har skrevet om her på bloggen, er den udtalte paranoia og angst jeg oplever ligger under overfladen hele tiden, utrygheden det skaber at man på et øjeblik kan gå fra at have et godt hus, job, sundhedsfosikring, college opsparing mm til at du det næste øjeblik har mistet dit job og dermed de andre ting oven i købet, det skaber virkelig utryghed. Generelt er der en mistillig til autoriteter, især politikerne. Jeg har en ide om at det er en af årsagerne til at Trump blev valgt ind, han har på en meget dirkelte måde virkelig talt til denne frygt og denne utilfredshed med politikerne (prøv at ligge mæke til hvor ofte det er en fra politiet eller regeringen der er skurk i amerikanske film). Jeg vil desværre ikke blive overrrasket hvis han bliver genvalgt…… Danmark er også en af de mindst korrupte lande i verden hvilket understøtter denne tillid vi har.
  6. Venlighed. Dette uddybes ikke yderligere i bogen, og jeg er lidt i tvivl om hvad der menes. Jeg er nemlig ikke af den opfattelse at danskere er specielt venlige overfor fremmede, jeg har her i USA oplevet en større interesse, hjælpsomhed og venlighed overfor folk jeg ikke kender. Det har både været i vores opstart herovre, men også i toget og på gaden samt i trafikken osv. Jeg oplever ikke at der helt lige så meget brok og surhed som jeg af og til oplever i danmark, her skælder man ikke ud når man føler sig sprunget over i køen i supermarkedet og man træder et skridt tilbage så andre kan komme ind af døren først i toget og man holder døren for den som kommer efter ind i butikker eller fitness centeret osv.

Besøg af Trollerne

Den sidste uges tid har vi været beriget med besøg af vores gode venner Bertram, Karla, Michala og Morten. Der blev hygget og snakket en masse, skønt med besøg. Her lidt snapshot fra både deres og vores kamera.

Der arbejdes på det 1000 brikkers japanske puslespil vi har gang i for tiden