Efterår

Intimsfæren

Lige lidt tanker om et par forskelle der er blevet tydelige for mig igennem den tid vi har boet her.

Vi mennesker har en grønse for hvor tæt vi går på hinanden når vi taler sammen eller passere hinanden osv, det er vores intimsfære. Jeg har lagt mærke til hvor forskellige amerikanere og danskere er I forhold til hvor tæt man kan gå på hinanden når man f.eks. passere hinanden i supermarkedet eller på gaden. Amerikanernes intimsfære er langt større end danskernes, det vil sige at de hurtigere fysisk føler at man kommer for tæt på.

I toget sidder der altid kun 2 på de sæder hvor man normalt vil sidde 3, da de ellers føler de overskrider hinandens grænser. Jeg har ofte oplevet, når jeg har stået og kigget på en vare i en butik, at jeg har tænkt at personen  bagved mig sagtens kunne passere mig uden at vi kom for tæt på hinanden, men at vedkommende alligevel har stoppet op og sagt “excuse me” for at få mig til at rykke mig lidt så hun/han/hen…. kunne komme forbi.

Der hersker også en anden blufærdighed end jeg er vant til.

I kvindeomklædningsrummet I mit fitness center er der separate baderum til hver enkelt kvinde og man viser sig ikke nøgen for hinanden når man klæder om, de fleste klæder så vidt muligt om under et håndklæde. I saunaen og dampbadet står der skilt om, at man skal være anstændigt tildækket når man er i sauna, det vil sige have et håndklæde omkring sig og i saunaen sidder der ofte kvinder i deres træningstøj.

Børnene I skolen går ikke I bad når de dagligt har idræt (skifter måske en bluse) og til fodbold er der ikke omklædningsfaciliteter, man kører jo hver for sig og kommer iklædt sit eget kamp eller træningstøj som man selv køber og vasker. Så de allerfleste børn har højst sandsynligt ikke set nogle nøgne børn eller voksne ud over deres forældre (hvis man altså viser sig nøgne overfor hinanden I familien, det er nok ikke alle der gør det).

I sommers var der en af vores naboer (en enlig mand) som sad I sin egen baghave nøgen og solede sig, det resulterede i at hans nabo som (har 4 teenage døtre) ringede til politiet og rapporterede hans upassende opførsel, han havde ikke talt med den nøgne mand inden (og børnene var i skole), så politiet kom og bankede på og bad ham om at tage tøj på. Det er I mine danske øjne meget mærkelig, da det ikke ulovligt at være nøgen i din have. Så godt jeg ikke har solbadet nøgen i min baghave, hvem ved hvad der så kunne være sket.

På andre punkter er amerikanerne mere åbne overfor fremmede end jeg er vant til, det er meget normalt at bliver komplimenteret for tøj eller udseende af folk (både mænd og kvinder) jeg passere på gaden, det syntes jeg ikke jeg oplever I samme grad I Danmark. Mere normalt at få øjenkontakt og smile og sige “hey, how are you” til mennesker man går forbi. Så en sjov dobbelthed der.

En anden ting der er en anden kultur for er hvilken musik børn og unge må høre. Når Amalie styrketræner med sit fodboldhold eller de kører til kampe sammen i skolebussen, så hører de musik. Det er dog vigitg at det kun er clean musik, det vil sige musik uden bandeord eller N ordet som jeg ikke tør skrive her. Der er en vist dobbelthed i at man lovligt kan købe et våben som 18 årig og køre bil som 16 årig, men ikke må høre et bandeord når man er teenager. Jeg glemmer det af og til og sætter Drake på i bilen når der er nogle af børnenes venner med, men så bliver jeg lige diskret mindet om at den musik må vi ikke høre lige på det tidspunkt.

Der er reserveret p-pladser til gravide her i byen, så er du sikker på at kunne parkere tæt på indgangen til supermarkedet. Det kan så godt være at din barselsorlov kun er på 2 uger, men du behøver ikke gå langt med din store mave før du føder.

Professionel lusse kæmmer

Jeg kan forstå på de andre soccer moms at det her i byen er helt normalt at få sine børn på en klinik og blive behandlet for lus. En ting jeg aldrig har hørt om i Hvalsø og omegn, måske det ikke er nogen dårlig ide.

En af de andre mødre ringer efter dem når børnene kommer hjem fra sommer camp og så bliver de kæmmet. Børnene har åbenbart ofte lus med hjem efter at have boet tæt med andre børn i mange uger.

SLC LOGO NJandPA

Koncert

Tavs og jeg var til The National koncert på Forest Hill stadium. Det er det stadium hvor der også bliver spillet US open. Så vi sad og drak en fadøl med nogle venner på den tennis bane hvor Serena Williams bare et par uger for inden havde svedt. Det er et flot og ikke så stort et sted at være til koncert. Future Island, Catpower, Cigarettes after sex spillede også, så det var en helt lille festival. Gode koncerter.

Der har været en del danskere på efterårsferie i New York, og nogle af dem var vi så heldige at kende. Så min kollega Rikke kom til aftensmad med hendes mand og 2 drenge, hyggeligt at sludre og Mikkel og August nød at have nogle andre drenge at spille fodbold og Fortnite med i kælderen.

Fes og Marie og deres børn kom også forbi med deres 2 børn under deres rundrejse herovre på østkysten, det var som altid dejligt at høre nyt hjemmefra og se dem alle og høre om deres oplevelser i New York.

Jeg er af og til i biograf om dagen med en veninde, det koster 6 dollars hvilket jo er ret billigt, filmen “a star is born” så jeg forleden og den kan virkelig anbefales.

Image result for A Star Is Born

Brætspil

Efterår betyder mere indendørstid og tid til at spille brætspil, så vi har anskaffet et par nye spil som vi kan anbefale. Her er det Bonk som er et hurtigt og sjovt spil hvor man triller små metal kugler ned af en rampe for at forsvare sit mål imod en trækugle.

Og dette spil hedder Azul og er kåret til verdes bedste spil for et par år siden, det er rigtig godt og kan spilles af 2 -4 personer. 

 

Amalies fødselsdag.

16 år betyder jo her i New Jersey at man må begynde at køre bil. Når teoriprøven er bestået og Amalie har haft 6 køretimer med en kørelære må hun køre bilen, men kun i selskab af en person der har haft kørekort i minimum 3 år. Pris 350 dollars. Så om nogle uger kører hun rundt i min bil. Vildt nok! Som 17 årig skal du til køreprøve og hvis du består må du køre alene derefter.

På selv fødselsdagen dagen spillede hun fodbold kamp og vi var på favorit restauranten med skumfiduserne.

På min fødselsdag var vi på udflugt upstate New York til Storm King. Det er en stor skulpturpark der ligger i et stort skov/natur område og der er over 100 store skulpturer fordelt rundt i landskabet. Der kommer jeg helt sikkert tilbage til.

Tavs fødselsdag lå på en hverdag, så der var vafler, skønsang og gaver til morgenmad inden arbejde og skole.

Fodbold sæson er i gang igen. Vi har udstyrket i orden til enhver vejrsituation.

Halloween

Igen i år var der gjort meget ud af Halloween og August var ude og trick and treate med sin kammerat Dylan. Der var en masse børn og ringe på døren hos os og få slik, hyggeligt er det altid.

Her er hans slik udbytte.

 

Jeg fik pludselig gratis billetter til Justin Timberlake i Madison Square garden. Han er egentlig ikke en kunstner jeg har noget specielt tæt forhold til, men jeg siger ikke nej til gratis billetter, så min veninde Nana var glad for at blive inviteret med og det var overraskende godt!  Han fortid i boyband fornægter sig ikke, der var mange dansere og han dansede også selv med en hel del. Der var for det meste 15 musikere (en del blæsere) og korsangere på scenen; det lød godt. Jeg kendte mange flere af sangene end forventer og det er så imponerende at se hvor crazy et scene show der kan laves nu til dags (er jeg virkelig så gammel at jeg nu bruger det udtryk…).  Der var lejrbål på scenen, træer, græs og gennemsigtigt stof som storskærm, og en scene der bugtede sig igennem Madison Square garden som en catwalk, så ingen følte at de sad bagved scenen. Meget inkluderende type ham JT (eller bare J. som han hedder heromkring, jeg må sige at amerikanerne er glade for forkortelser)

Valg om 4 dage. Det er SÅ spændende. Det fylder i alle aviser, tv-reklamer, sociale medier og blade lige nu.

Amaies finale kamp

Amalies high school hold kvalificerede sig til finalen i vores County. De spillede en god kamp som gik i overtid og endte 1-1. Begge hold vandt da der ikke afgøres kampe på high school niveau ved straffesparks konkurrence. Årsagen er at der for nogle år siden var en dreng som brændte et afgørende straffe og efterfølgende begik selvmord. her efter blev straffesparks konkurrencer aflyst for at tage noget af presset fra de unge.