Våben og valget

Nu har der lige været skoleskyderi i Florida, så uhørt og væmmeligt at det sker igen og igen. Det er det 8. skoleskyderi i år. Det er meget mærkeligt for mig at bo i et land hvor jeg tænker at der er en – om end lille men dig stadig reel – sandsynlighed for at der en dag går en person ind på en af mine børns ( 3 forskellige) skoler og skyder omkring sig.

Derudover har der i det sidste års tid også været masseskyderirer både i Las Vegas og i en kirke i Texas.

Der er større og større sikkerhed for at komme ind på skolerne som forældre (hvis du har et ærinde) og der er møder omkring sikkerhed for børn og forældre. Forleden dag var der lock Down (det hedder det når skolen lukkes ned pga en udefrakommende indtrængende person eller dyr) og Mikkel som sad og spiste frokost i kantinen med sine kammerater, blev beordret ind i køkkenet hvor de stor helt stille med slukket lys i 1 time. Det viste sig at der var en der havde lavet telefonfis, men det var ubehageligt og alle blev utrygge.

Det fylder meget i medierne og der er mere og mere pres på politikerne for at ændre våbenlovgivningen. Trump og NRA svarer lige nu igen med at de vil bemande lærerne med våben til selvforsvar, samt en lille stramning af loven om automatvåben ( man skal være 21 år for at købe dem) samt om stramning af salg af våben til bl.a. psykisk syge. Der er pt store problemer med den database som registrere psykisk syge, så våbenforhsndlerne kan reelt ikke få oplysningerne.

High School eleverne (og mange andre organisationer samt forældre) i hele landet er meget aktive og kæmper en brav kamp for at det ikke bliver løsningen, i næste uge er der en stor demonstration på alle High skoler i landet imod våben. Sejt at de unger stiller sig op nu. I næste uge er der over hele landet arrangeret en mindehøjtidelighed for de døde elever på freehold, i 17 minutter er de unge udenfor og der er forskellige taler. Dog er det ret kontrolleret fra skolens side ifht hvad planen oprindeligt var, alle elever der skal være med skal have godkendt det af deres forældre og skolen skal have besked om det, de må ikke have bannere eller skilte med og det er skoleinspektøren der holder tale. Nogle skoler (dog ikke i Westfield) har forbudt det, det virker som om der er frygt for at det bliver for politisk og at focus på modstand mod våben.

Jeg undte mig sådan over den amerikanske våbenkultur og har læst lidt på statistikker mm for at forstå (prøve) det.

Det ligger dybt i amerikanerne at holde fast i retten til at bære våben, ‘the Second Amendment’, der blev skrevet ind i USA’s forfatning i 1791 og giver dem lov til det, det er en del af hele deres friheds begreb. Jeg tror det bliver svært at pille ved den grundlæggende ret til at eje et våben og dermed muligheden for at forsvare sig selv. Igen går det vist langt tilbage til dengang man boede på landet og der var vilde dyr og røvere på lur og ikke en politibetjent lige om hjørnet. Men jeg kan simpelthen ikke forstå hvorfor det skal være lovligt med automatvåben og hvorfor alle kan købe et skydevåben uden at blive tjekket (hvis du køber det på en våbenmesse er der ingen restriktioner). Det er lige nu sværere at få lov at købe en flybillet end at købe et våben.

NRA har stor magt og spiller meget på individets ret og mulighed for at forsvare sig, som de siger “det kræver kun en god mand med et våben at stoppe en ond mand med et våben”. Der sker dog mange utilsigtede drab med de våben som er i hjemmene, 1300 børn bliver hvert år dræbt enten ved vådeskud eller selvmord mm. I usa er der siden 70’erne dræbt flere af skud i USA end det samlede antal af dræbte soldater i deres mange forskellige krige.

3 % af amerikanerne ejer 50 % af våbenene i USA, altså ejer få amerikaner virkelig mange våben. Der er ikke helt styr på statistikkerne omkring våben, men man mener at der er flere våben i usa end der er mennesker. Det er republikanerne der ejer flest våben, Ca. 40 % har et våben, hos demokraterne er det ca. 20%.

Der er meget forskel på lovgivningen omkring våben fra stat til stat, New Jersey og de omkringlæggende stater er nogle af de områder med færrest våben og de må ikke bæres synligt.  Umiddelbart taler man ikke så meget omkring om man har våben, men de fleste af dem jeg har talt med har ikke. Hvor et sted som Mississippi har en meget læmpelig lov og du må bære dem synligt alle steder, og du kan nemt købe våben.

I de sidste 20 år sket et fald i andelen af amerikanere, som ejer et skydevåben. 42 procent af alle amerikanske mænd ejede mindst ét skydevåben i 1994. I 2015 var tallet faldet til 32 procent.

Der er mange måder at vise sin begejstring for våben her i området. Her er et eksempel.

På det første billede ser vi de klistermærker som ofte sidder i bagruden på bilerne, de viser hvilke medlemmer der er i familien og er meget sødt.

På det næste har en manden i sin store army farvede Jeep (som altid holder i pick up linen sammen med mig foran Mikkels skole) valgt at afbillede sin familie med forskellige størrelser skydevåben.

 

Valget.

Der har i november 2017 været kommunal valg samt valg af guvernør. Det blev afholdt i 3 stater (new york, virginia og new jersey. Demokraterne blev valgets store vindere, og New Jersey som jo ellers har haft en republikansk guvernør (den kontroversielle Chris Christie) er nu ledet af en demokrat, så man kan jo håbe et det viser en tendens for valgene i de andre stater (til november). For en ting er sikkert, der er mange amerikanere der  selvom de er republikanere er imod Trump og meget flove over at have ham som præsident.

Man må sige at vi er heldige at bo her i USA i en tid hvor der virkelig sker meget, dels hele Trump som præsident missæren (det er aldrig kedeligt, men ofte virkelig frustrerende at skulle høre på hans udtalelser), race problematik og så hele Meetoo/Times up bevægelsen syntes jeg også er spændende at opleve indefra.

Lige nu holder vi vejret ifht at der i danmark er forslag om en lov der gør at vores børn muligvis ikke vil kunne få SU når de begynder at læse. Hvis man ikke har boet i landet i mindst 7 år ud af de sidste 8 år så er man ikke berettiget til SU, vi må se om det bliver vedtaget….

skiferier, besøg og vejret

Vi elsker alle 5 at stå på ski og børnene har lært at have styr på brædderne siden de var små. Nu er der ikke brug for skiskole (måske en enkelt time i ny og næ) mere, og vi kan stå ned af pisterne i samlet flok.

I fridagene omkring President’s Day kørte vi 2 timer nord til Hunter Mountain i New York State. Det har været lidt lunt op til ferien så det var ikke så meget sne på bjergene med massere kunstsne på pisterne og frost imens vi var der. Børnene besluttede sig for at lære at stå på snowboard, og efter 2 dage hvor de faldt og fik tæsk af ski bakken, så kan de nu stå ned af pisterne uden at falde hele tiden. Drengene er klar til at blive snowboardere fra nu af, Amalie er fortsat mest vild med skiene. Tavs og jeg er vist begge vild med både ski og snowboard.

Besøg af søster Mette, Lasse og mine forældre.  Skønt at være samlet igen. Lasses første besøg hos os.

Lasse betragter August som øver sig på Cello

Løbemakker
Overnatning på Williamsburg hotel med søster.
På rooftop bar i Williamsburg med smuk solnedgang over Manhattan
Vi blev stoppet på gaden til interwiev til CBS om streetart i Bushwick.
Til koncert på Brooklyn Bowl ( hvor man både kan høre musik og bowle og spise mad). Dejligt sted.

Med mine forældre på besøg der længes efter at passe børnene, blev der mulighed for en kæreste skitur for Tavs og mig. Vi har lige være 3 dage i Colorado (5 timers flytur vestpå) og stå på snowboard i Winter Park som ligger i Rocky Mountains. Højeste bjergtinde vi stod på var 3680 m. Udsigten var fantastisk og der lå 1,5 m sne. Antallet af pister er 144 så der er nok at vælge imellem og meget få mennesker da det var i hverdagene. Der var fantastisk mad at mæske sig i på restauranterne og virkelig brede pister og bowler at stå i. Fredag aften tog vi en lift til toppen (og retur) og spiste aftensmad på Sunset restaurant, skøn oplevelse.

Lidt af hvert fra dec og januar.

På Pinball museum i Asbury park. Der er flippermaskiner tilbage fra 1950 og til i dag. Alle maskinerne er gratis at prøve når man har betalt indgang.
Der er klatrevæg til børnene i det fitness center hvor jeg går, det er altid hyggeligt at komme forbi en lørdag og stryge til tops på væggen.
På MAD (museum of art and design) hvor der var udstilling om/med lyd, her udforsker børnene et værk af træ som man kan spille på ved at røre de forskellige mørke sorter.

Vi spiste efterfølgende 1 års jubilæums middag på Robert på toppen af museet med udsigt til central park. Der er en vidunderlig udsigt, flot indretning og god mad.

Vejret

Der er 2500 timers solskin om året i New Jersey og 1500 timer i Danmark, så kan jeg bedre forstå at jeg syntes solen skinner noget mere her. Der falder dog mere regn, så af og til har vi en dag eller 2 med heldagsregn.

Temperaturen veksler nogle gange med 20 grader fra den ene dag til den anden, det giver nogle storme, som den vi havde i sidste uge, hvor el-master vælter og strømmen går. Vi har dog endnu ikke oplevet orkaner eller voldsomme snestorme, som der af og til kan være. Sidste store storm var Katrina i 2005 hvor byen var uden strøm i en uges tid.

Nu har vi lige haft en snowstorm (det kaldes det når der sner meget, også selvom der ikke er blæst involveret) og skolerne har været lukket i 2 dage. Der faldt ca. 40 cm. Sne på 6 timer og som vi oplevede i Danmark for nogle år siden, så fik det træerne til at knække under den tunge sne. Her er jo elmaster og ledninger langs stort set alle veje (lige der er usa lidt bagud), så træerne hev dem med sig i faldet. For første gang nogensinde oplevede vi at det lynede og tordnede imens det sneede.

Mange veje har været lukket i flere dage og en del huse uden strøm, vi har ikke mistet strømmen i vores hus.