Jersey shores

Vi havde en skøn uge på Jersey shore – elle the shores som de lokale siger –  den første uge i  skolesommerferien. Wildwood hvor vi boede er særligt kendt for sine mange moteller med old school neon skilte og art deco arkitektur. New Jersey er der hvor the american boardwalk har sin oprindelse og der var ganske vist en lang boardwalk med massere tivolier og butikker og sjov og ballade i Wildwood.

En lidt anden type mennesker end vi normalt støder på i Westfield ferierede i denne by. Der var dømt middelklassen med massere tatooes (ikke på hipster måden) og overvægt samt store buffetter. De vildeste minigolfbaner jeg nogensinde har set, bla et i flere etager med dinosaurus tema.

En enkelt dag var vi i Cape May, som er nabobyen, den er langt mere mondæn og det er her upper class new jersey borgerne søger hen, vi så et frieri på stranden, det var sødt og hun sagde JA.

Naturligvis var der også et en lille kirke på boardwalken, ved gudstjenersterne var der mange mennesker og gang i sang og prædiker.

Flot var der og vi fik redet en del på alterhavets bølger.

Selv brandhanerne var i flotte farver
I denne by var portionerne større end nogensinde, og det siger ikke så lidt, for de er dælmer store i forvejen. Vi bestilte en portion med pandekager til hver, men kunne have spist os mætte ved at bestille 2. Jeg har det virkelig svært med dette madspild, men så må man jo som amerikanerne få en doggy bag med hjem.
Vi tog den mere underspillede minigolfbane, den slog dog alt vi tidligere har prøvet, der var både springvand med grønt vand og fyrtårn med gode is.
Vi oplevede 4. juli med fyrværkeri på stranden. Der var mange mennesker og de sang med på nationalsangen som gjaldede ud over strand og boardwalk, der var en del halvfulde teenagere og vi fik et indtryk af hvad Jersey shore også er kendt for, især for en reality serie som vist skildre den side af NJ.
Der blev spillet en del fodbold golf.
Enhver boardwlalk med respekt for sig selv må have et kapel. Vi kom fordi på et tidspunkt da der var gudstjeneste og der var fyldt med folk og der blev prædiket og sunget igennem.
Vi så en del krapper vi stranden, de lignede lidt rokker men med hård skal. De hedder horse shoe craps.
Amerikanerne er ret vilde med at bring udstyr med til stranden i form af store kølebokse, parasoller og strandstole, telt og andet sjov. Nogle fristestil at tage en strand taxa.
Her ser vi udstyrs nummeret.
Naturligvis ville vi (nok mest Tavs..) ikke gå ned på udstyr, så her er vores køleboks med sodavand og vand.

Vi nåede også en god vandretur i Delaware Water gap. En tur på ca. 10 km. igennem urskov med vandfald og vi hørte på naturcenteret vi udgik fra at der var blevet set bjørne ugen før vi var der, det gjorde jo kun turen mere spændende, og vi fik igen læst op på hvordan man opfører hvis man møder en bjørn.

Slut på skoleåret, havens dyr og road kill, Asbury Park

Sommerferie

Ungerne har haft sidste skoledag  og er nu begyndt den 11 uger lange sommerferie som de har talt ned til og der har derfor været en masse afslutninger i den forbindelse.

Amalie graduerede fra middel School og starter efter ferien i High School.
Alle elever var på scenen og få overrakt et diplom af rektor

Det var en stor dag. Der startes som altid med National sangen og “pledge of allegiance”  og derefter tale af en udvalgt elev samt rektor og uddeling af diplomer til de dygtigste elever i alle fag. Jeg har det lidt ambivalent med den måde at hylde de bedste på. På den ene side er kan være meget motiverende for dem som klarer sig godt og som knokler for at blive bedst, men på den anden side er der mange børn som aldrig bliver hyldet selvom de knokler lige så hårdt, de har måske ikke evnerne til at ligge i toppen men arbejder hårdt for at være nogenlunde med. Amalie har klaret sig virkelig godt og er blevet undervist i alle fag på lige fod med de andre, super sejt af hende.

Når eleverne afslutter high school og graduerer markeres det med et skilt i deres have.
Mikkel gav koncert med det kor som han er med i på skolen.  Alle skal enten spille et instrument eller synge. Det lød super godt, 150 styk 6. Klasser sang igennem.

Dresscoden dikterede at man ikke måtte komme i sneakers og cowboy/trænings bukser, så vi måtte ud at købe lærreds buks, polo, bælte og fine sko, Mikkel var ikke så tosset med det, men godt så han ud og alle havde det på. Jeg har lovet ham ikke at sætte et billede ind af ham.

Mikkel og August fik diplom for deres indsats i ESL (english second language) fag. Det var et hyggeligt arrangement med middag, med alle de andre familier med børn på ESL holdet. De havde lavet en flot bog hver om deres familie og deres hjemlande.

Her er August med de 5 ESL børn fra hans årgang. De er i alt 17 børn på hans skole som har ESL.
På Mikkels skole er de kun 3 elever på ESL, han er den eneste fra 6 årgang.

Mange af forældrene talte ikke engelsk, uha, det fik mig til at tænke over hvor svært det må være at falde til i et nyt land uden at kunne sproget, vi kan trods alt hjælpe børnene med lektier og tale med folk omkring os og læse brevene fra det offentlige mm, og alligevel kan det være udfordrende, men vi har det da nemt i forhold til dem.

Der var buffet med mad som vi hver især medbragte, alle retter var fra ens moderland. Vi smagte nogle virkelig lækre retter den aften bla. fra Japan, Azerbadjan og Brasilien.

Både Mikkel og August har forbedret deres Engelsk kundskaber rigtig meget, de er blevet testet ved start og slut på året og er heldig at få lov at fortsætte lidt længere i ESL programmet, men de er tæt på at kunne klare sig uden den ekstra undervisning 1/2 time  dagligt.

August var på klassetur til Frihedsgudinden og Ellis Island, jeg var med og har her lidt billed dokumentation.
Augusts klasse og hans klasselærer. Næste år får han ny lærer og de tre 3. klasser blandes, han håber at komme i klasse med sine 2 gode venner Logan og Tyler. Klasserne får vi af vide en uges tid inden skolestart, der gøres et stort arbejde fra skolen side med at sammensætte klasserne på ny hvert år, der tages hensyn til børnenes sociale relationer i klassen og til hvilken lærer det enkelte barn passer bedst til.
Den flotte udsigt til Manhatten nydes. Vi var også på Ellis Island og se museet om de mange immigranter til USA igennem tiden.

Nu har vi haft ferie i en uge og det nyder vi alle, vejret er perfekt; 25-30 grader og sol med lidt skyer indimellem.

Vi har købt årskort til Six Flag park (og vandlandet Hurrican Harbor er også med i prisen), det ligger en time væk, så der har vi været nogle gange og prøvet nogle af verdens hurtigste og højeste ruchebaner(ja, man er vel i USA hvor alt er bigger), det kildede pænt meget i maven og vi skreg igennem.

De fleste børn er afsted på sommer camps det meste af sommerferien, nogle af dem i dagtimerne andre bor på campen i 6-8 uger. Forældrene har typisk en uges ferie ( og ca. 3 ugers årlig ferie ). Et andet populært sted at hænge ud om sommeren er byens pool, her kan man møde sine venner. Vi har ikke medlemskort da vi tager til Danmark i ca. 6 uger, det bliver dejligt at se alle jer vi savner igen lige om lidt.

Asbury park

Lige en reportage fra Asbury Park en dejlig retro badeby på Jersey Shores. Byen havde sin storhedstid for mange år siden som badeby, siden gik den stille og rolig i forfald, men er gennem de sidste par år begyndt at blive genopbygget og er ret hipt på den 50’er agtige måde nu.

Der er rigtig meget flot street art

Her er the Stone pony som er et berømt spillested hvor bla Bruce og Jon bon Jovi slog deres første akkorder an for mange årtier siden. Jeg kan næsten se dem hænge ud i baren i stramt lædertøj og puddelhår, Bruce nok i Levis med et amerikansk flag i baglommen som på coveret til “Born in the USA”.

Der ligger også New Jersey mest populære museum i Asbury Park. Det er et Pin Ball museum med arkadespil gennem tiderne.

Vi har i øvrigt købt billetter til Patti Smith i central park til September, hende er jeg ret fascineret af, mest som type og forfatter (læser lige nu M-train fra hendes hånd) ikke så meget musikken, men det bliver fantastisk opleve hende. Det må gøre det ud for Roskilde festivallen som jo løber af staben i disse dage, vi gad godt at være med, men vi skåler mod øst fra terrassen og nyder de mange billeder og sms’er der kommer fra vores venner som giver den gas derude.

Nårhh ja og Tavs og jeg har også været til Niel Diamond koncert i Madison Square garden, det var via Tavs job. Det var sjovt at opleve koncertstedet og Niel den gamle dreng som gav den gas med klassikere som Sweet  Caroline & America , det var ret Kim Larsen agtigt (bortset fra at vi ikke kendte sangene så godt). Vi mødte søde mennesker, som altid meget åbne og snakkende. Børnene er friske på at være alene hjemme og syntes det er ret hyggeligt.

[caption id="attachment_884" align="alignnone" width="768"] Madison Square Garden er et godt koncertsted med plads til 20.000 tilskuere, lyden var udemærket.

Vi var i lounge med dejlig mad og bar

Road kill

Interessant er det at se de Road kill som ligger i vejkanten. Det er nogle andre dyr end vi er vant til, der ses vaskebjørn, hjorte, bæver, egern og andre spændende dyr som vi ikke altid kan identificere i flad tilstand. Det er som om dyrene får lov at ligge til de er ædt op. I danmark bliver de hurtigt fjernet, af hvem har jeg egentlig ikke tænkt over. Jeg har fundet ud at politiet holder vagt ved en hvilken som  helst form for vejarbejde. Så holder der en politibil med blink og holder styr på at bilisterne kører rolig og at ingen kommer til skade, tror der bliver spist nogle doughnuts til den tjans, så måske der kunne samles Road kill ind i samme moment.

Jeg har en enkelt gang passeret et stinkdyr der var blevet kørt over, det kunne lugtes på lang afstand, ca. 500 m før jeg kom forbi det spredte en underligt sød og vammel lugt sig i bilen, og forsvandt først efter et stykke tid med vinduerne nede.

Havens dyr


I haven ser vi også andre dyr end vanligt. Egern og kanin og ræv samt flotte fugle, bla kolibri og grøn papegøje lignede fugl.

Der er noget om at de jordegern er frække. De går i krukkerne på terrassen og graver blomster løgene op, men de ser mega søde ud.

Af og til er skraldespanden blevet væltet og gennemgået af en vaskebjørn, vi ser dem ikke i løbet af dagen.

Ræven har jeg set et par gange komme gående imellem husene.

Der var en Coyote i kamp med vaskebjørne i forhaven forleden nat. Tavs vågnede da der var ståhøj og spektakel midt om natten. Coyotes er sjældne på disse kanter, men ses oftere og oftere for hvert år der går. Der har i de nærliggende byer været en brun bjørn der luskede rundt i villakvarteret. Den blev skudt med bedøvelses pile af politiet og fulgt ud i naturen igen hvor den hører hjemme. Nyheden spredes fluks via Facebook.